Polizorul unghiular a inceput sa fie din ce in ce mai cautat la noi in tara, mai ales in ceea ce priveste modelele mici, de 115 mm. De ce? Pentru ca preturile acestora au scazut atat de mult incat oricine isi poate permite unul. Tinand cont ca o astfel de unealta electrica este una foarte utila prin gospodarie… nici nu ne mira ca se gaseste in trusa de scule a oricarui barbat.
Cu toate ca aproape orice barbat detine un polizor unghiular (cunoscut in special sub denumirea de flex), numarul celor care intr-adevar stiu cum se alege si cum se folosite unul este relativ mic. Aici vine in ajutor site-ul nostru, iar asta pentru ca https://polizorunghiular.com/ a fost creat special pentru a-ti oferi cele mai bune sfaturi. Acestea sunt usor de inteles si de aplicat.
Despre inlocuirea discului unui flex
Astazi atentia noastra se va indrepta catre corecta inlocuire a discului unui flex. Inainte insa de a vorbi despre schimbarea propriu zisa a discurilor, e bine sa facem o scurta trecere in revista a numarului maxim de rotatii pe minut suportat de fiecare tip de disc in parte. Astfel vei stii exact ce sa alegi in functie de care sunt nevoile tale. Mai exact, la 230 mm sunt aproximativ 6600 RPM, la 180 mm avem 8000 RPM, la 125 sunt 10000 RPM, iar la 115 mm sunt in jur de 12500 RPM.
Viteza periferica este una foarte mare (ea este inscrisa pe discuri) si variaza in functie de dimensiuni intre 80 de metri pe secunda si 160 de metri pe secunda. Foarte mult! Deci trebuie sa nu ne jucam si sa ne asiguram ca am montat corect noul disc, pentru a nu exista riscul de a iesi.
Discurile vor fi intotdeauna montate cu partea inscriptionata spre flex (atunci cand vorbim de discurile abrazive), iar asta pentru ca, dupa cum ai observat, pe acea parte se afla un inel din tabla care are rolul de a nu permite blocarea, respectiv lipirea discului pe ax. Evita sa folosesti discuri ciobite sau deformate. La desurubarea piulitei de fixare trebuie sa ai la indemana o cheie potrivita, deoarece iti va fi greu doar cu mana.
Sfaturi de siguranta
NU e recomandat sa schimb discul in timp ce polizorul unghiular se afla inca in priza. Asta pentru ca sunt sanse ridicate de a te accidenta in cazul in care acesta va porni. De asemenea, dupa ce ai terminat de schimbat discul, in cazul in care ai dat jos si aparatoarea, nu uita sa o pui la loc, deoarece ea are rolul de a evita unele accidente, precum si de a nu permite defectarea uneltei.
Nu trebuie sa uiti nici de strangerea cat mai bine a piulitei, astfel incat sa nu te trezesti ca iti „pleaca” discul la plimbare in timp ce tai ceva. Dupa cum ai vazut mai sus, viteze sunt unele foarte mari.